Anysor's Blog


Busuiocul

Posted in Plante aromatice de anysor pe Februarie 15, 2010
Tags: ,

Am pus spre sfarsitul lunii Ianuarie cateva seminte de busuioc intr-un ghiveci dupa ce am vazut reusitele  fetelor de pe  forumul  egradini si  pentru ca imi place mirosul lui si iata ce a iesit


asa ca inspirata de ” recolta ” mea am cautat pe net cate ceva despre el si iata ce am descoperit :

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă ierboasă originară din Asia tropicală.Atinge între 20-60 cm înălţime, având frunzele de culoare verde deschis, mătăsoase.
Florile sunt puţin mai mari, de culoare albă.
Busuiocul este foarte sensibil la frig , el crescând bine în condiţii de căldură şi umezeală.

Termenul de busuioc provine din limba greacă βασιλευς (basileus), însemnând „rege”, despre această plantă spunându-se că a crescut pe locul unde Împăraţii Constantin şi Elena au descoperit Sfânta Cruce.
Agheasma se face cu ajutorul busuiocului si cu un buchet de busuioc se imprastie apa sfanta, pentru alungarea Necuratului ori pentru sfintirea locurilor. De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru a atrage protectia divina asupra casei si a ocupantilor sai.
Insa dincolo de dimensiunea sa spirituala si magica, busuiocul mai are o calitate foarte importanta – aceea vindecatoare
In noaptea de Boboteaza fetele de maritat isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul .

Busuiocul mai este folosit si in Fitoterapie pentru actiunea sa antiseptica ,carminativa ,diuretica,antiinflamatoare ,antifungica
Semintele se pun in pamant la Dragobete (24 februarie), apoi se tin in casa, in ghivece puse la fereastra, pana la Sfantul Gheorghe (23 aprilie), cand se planteaza in gradina.
Recoltarea sa incepe la sfarsitul lui iunie si continua pana toamna tarziu, cand cade prima bruma. Se taie doar varfurile inflorite de busuioc (fara partea lemnoasa), de mai multe ori pe timpul verii, dupa fiecare taiere, planta dand si mai multi lujeri, care la randul lor vor inflori.
Dupa culegere, varfurile de busuioc se usuca intr-un strat cu o grosime de maximum un deget (aproximativ 2 cm), pana cand tulpinile si frunzele devin usor casante.

Busuiocul este considerat „regele mirodeniilor” de mulţi bucătari.
In reţetele cu specific mediteraneean şi asiatic se foloseste în mod frecvent busuiocul.

În mod obişnuit, se recomandă ca busuiocul să fie folosit în stare proaspătă. În cazul reţetelor culinare de mâncăruri preparate termic, adăugarea busuiocului se face , de obicei, la finalul preparării pentru a nu i se distruge aroma.
Depozitarea se face in pungi de hartie sau in saculeti de panza, in locuri intunecoase, uscate si racoroase.
Ţinut în pungi de plastic, poate fi păstrat proaspăt fie în frigider , pentru o perioadă scurtă, fie în congelator , pentru mai mult timp, după ce în prealabil a fost opărit puţin
Planta uscată îşi pierde mare parte din aromă, ceea ce rămâne având un gust foarte diferit, cu iz slab de iarbă proaspătă
Tinut la ferestre vara tine la distanta tantarii

Sursa documentare aici , aici si aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: