Cozonac cu stafide
Anul asta este primul an in care fac cozonac singura ,am mai facut sub supravegherea mamei mele de vreo doua ori si am zis sa incerc si singura ,reteta este a mamei mele de la bunica mea din Ialomita ,necesarul este pentru doi cozonaci maricei
Aluat :
1kg faina
1 cana zahar,cam 250-300 g (puteti sa mai treceti putin daca va place mai dulce )
1 cana lapte
1 lingurita de sare
4 oua
esente dupa gust (rom ,migdale ,vanilie ,zahar vanilat,)
cacao ,nuci ,rahat ,stafide
o cescuta de ulei caldut
Maia :
50 g drojdie frecata cu o lingurita de zahar si o cescuta de lapte caldut ,nu fiert pentru ca altfel distruge enzimele din drojdie
Toate ingredientele trebuie tinute la temperatura camerei inainte sa va apucati de treaba ,sa nu fie reci
Maia :
Laptele amestecat cu drojdia se pun in faina si se amesteca usor si foarte putin sa ramana maiaua moale se presara putin faina deasupra si se lasa la crescut cam 30-40 de min
Aluat :
Laptele cu zaharul in incalzesti pe foc pana se topeste ,nu il fierbi ! trebuie doar sa fie caldut ,ouale batute bine le torni peste lapte si esentele si sarea si le incorporezi pe toate in maia si incepi sa framanti bine pana a incorporeaza cam toata faina ,daca inca e lipicios mai treci putin faina peste kilogramul de la inceput pana devine un aluat elastic ,torni uleiul incalzit cate putin si il framanti in continuare bine ,il luati si il trantiti bine de lighean de mai multe ori
Il impartim in doua parti inegale si in partea mai mica turnam cacao si il mai framantam putin pana incorporeaza toata cacaua si il lasam la crescut cam 2 ore
Dupa ce a crescut aluatul ungem tavile cu ulei si punem hartie de copt ( nu e obligatoriu hartia de copt ,eu folosesc ),ungem masa sau blatul cu putin ulei si impartim iar aluaturile in doua si le intindem pe masa cu mana fara sucitor ,intai aluatul alb ,deasupra aluatul cu cacao ,punem rahat ,stafide sau nuci dupa gustul fiecaruia il rulam frumos si il asezam in tava unde il mai lasam in tava pana incepe sa iasa din tava putin ,cand este gata crescut il ungem cu un ou batut bine si presaram putin zahar deasupra pentru o crusta frumoasa si il bagam in cuptorul incins la inceput la o temperatura mai mica 100-150grade pana creste si se rumeneste putin si dupa putem sa mai crestem putin temperatura pana la 180 grade ,il incercam cu un betisor cand betisorul iese curat este gata ,nu deschideti usa la cuptor cat el creste ,se poate sa se lase
Pofta buna !